Zweedse wetenschappers beweren dat volle maan kan leiden tot een milde vorm van slapeloosheid.
Gemiddeld zouden mensen bij volle maan 20 tot 25 minuten korter slapen dan tijdens andere maanfasen.
Ook wordt de slaapactiviteit van het menselijk brein mogelijker gemakkelijker verstoord door externe factoren als de maan volop schijnt.
Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
De wetenschappers van de Universiteit van Göteborg kwamen tot hun conclusie op basis van een studie waarbij 47 proefpersonen enkele nachten in een slaaplaboratorium doorbrachten. Gedurende hun verblijf werden hun slaappatroon en hersenactiviteit nauwkeurig in kaart gebracht.
Later werden deze gegevens naast de maankalender gelegd om de mogelijke invloed van maanfasen op het slaappatroon van de deelnemers te onderzoeken.
“De proefpersonen sliepen gemiddeld twintig minuten korter en hadden meer moeite om in slaap te komen tijdens volle maan”, verklaart hoofonderzoeker Michael Smith op de nieuwssite van de Universiteit van Göteborg.
Verder werden de deelnemers aan het experiment vaker wakker als de maan fel scheen. “Analyse van de hersenactiviteit laat zien dat ook de reactiviteit van de cerebrale cortex van het brein sterker is gedurende deze periode”, aldus Smith.
Het is echter nog maar de vraag of de resultaten van de studie stand houden. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van maanfasen op het menselijk slaappatroon.
Zo analyseerden onderzoekers van het Max Planck Instituut vorig jaar slaapgegevens van ruim duizend proefpersonen en vonden ze geen verband tussen slapeloosheid en volle maan.
Maar Smith gelooft dat zijn studie goed in elkaar zit en dat volle maan weldegelijk tot een lichte vorm van slapeloosheid kan leiden.
“De kamers in ons slaaplaboratorium hebben geen ramen, dus het effect kan niet worden verklaard door een grotere hoeveelheid licht tijdens volle maan”, aldus Smith. “Misschien beschikken we wel over een biologische klok die wordt beïnvloed door de maan, al is dat pure speculatie van mijn kant.”
Volgens de wetenschapper moet er meer gecontroleerd onderzoek worden uitgevoerd naar de invloed van maanfasen op slaap, waarbij alle proefpersonen onder precies dezelfde omstandigheden slapen. Bij het onderzoek van het Max Planck Instituut was dat niet het geval.
“Pas als er meer gecontroleerde studies worden uitgevoerd, kunnen we definitieve conclusies trekken”, aldus Smith.