Sigarettengigant R.J. Reynolds Tobacco Company, bekend van Camel en Pall Mall, moet een torenhoog bedrag afrekenen na de dood van een kettingroker. De weduwe krijgt 17 miljard euro.

Dat heeft een jury in de Amerikaanse staat Florida besloten. Het bedrag valt hoog uit omdat het gaat om een schadeclaim als straf voor het veroorzaken van schade.

De sigarettenfabrikant, na Altria Group (voorheen Philip Morris Companies) de grootste van de VS, moet daarnaast nog eens miljoenen dollars betalen aan nabestaanden van de roker. Die bedragen dienen als compensatie voor het overlijden van de man. Toch hoeven de nabestaanden zich nog niet direct rijk te rekenen. R.J. Reynolds Tobacco Company zal het vonnis aanvechten.

De weduwe van de overleden roker was in 2008 naar de rechter gestapt. Volgens de vrouw had het bedrijf geprobeerd te verhullen hoe ongezond en verslavend de tabaksproducten zijn. Haar echtgenoot rookte sinds zijn 13de vaak meerdere pakjes sigaretten per dag, tot hij op 36-jarige leeftijd overleed aan longkanker.

"Hij kon niet stoppen. Hij rookte op de dag dat hij stierf", zei de advocaat van de weduwe. Volgens de advocaat probeerde het sigarettenbedrijf mensen aan het roken te krijgen met agressieve reclamecampagnes, die onder meer waren gericht op jongeren. De jury zou dat zwaar hebben laten meewegen.