Een diepzeeoctopus broedt haar eieren ruim vier jaar lang uit. Amerikaanse onderzoekers hebben diep in het water voor de Californische kust een octopus gemonitord, en noteerden zo de langst gekende broedperiode.
De wetenschappers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute volgende een diepzeeoctopus die haar eieren 1.400 meter onder zeeniveau gelegd had. Dat deden ze met een op afstand bestuurde onderwatermonitor, langs de Baai van Monterey, in de Stille Oceaan.
Ze begonnen hun onderzoek, nu gepubliceerd in PLOS ONE, in 2007 en keerden 18 keer naar het nest terug tijdens de 53 broedmaanden. Ze wisten zeker dat het om hetzelfde dier ging, aangezien de eieren telkens iets groter waren geworden.
Nooit eerder stelden wetenschappers zo'n lange broedperiode vast bij om het even welk dier. Vermoedelijk zorgt de koude van de diepzee ervoor dat de eieren zoveel tijd nodig hebben. Maar er is nog maar weinig bekend over het gedrag van diepzeeorganismen. Octopussen die minder diep leven, hoeven hun eieren doorgaans niet langer dan drie maanden uit te broeden.
Octopussen hebben maar één reproductieperiode in hun leven. Tijdens die periode ontfermt het vrouwtje zich over de eieren.