Meer dan 1200 overheidsbedrijven in Itali zijn 'lege hulzen' waar niemand werkt, niet eens een secretaresse. Het zijn alleen pluchefabrieken waar (ex-)politici aan bestuursfuncties worden geholpen. Dit blijkt uit spitwerk van een speciale commissie in opdracht van het kabinet-Renzi.

In nog eens bijna 2800 bedrijven die van de overheid zijn of waar de overheid aan deelneemt, zijn er meer bestuurders en managers dan mensen die het daadwerkelijke werk doen, aldus de krant Corriere della Sera donderdag.

Alleen al de gemeentes in Itali houden er meer dan 33.000 bedrijven op na. Met name het zuiden kent al decennia een cultuur van clintelisme: politici beloven kiezers een baantje bij de overheid in ruil voor hun stem bij de verkiezingen.

Het probleem is wat te doen met overbodige overheidsbedrijven. Verkopen is geen optie omdat er geen suicidale gekken zijn die ze willen overnemen, aldus de Corriere. Sluiting kan een harde dobber worden: op Sicili wordt al sinds 1985 vergeefs geprobeerd een overbodige overheidsinstelling te sluiten. Fusies van overheidsbedrijven kunnen een eerste stap zijn die soelaas biedt, omdat het aantal bestuurdersfuncties dan afneemt.