Naar een hotelkamer in plaats van een ziekenhuiszaal. Herstellen in een bungalowpark. Restaurants die maaltijden voor de thuiszorg koken. De horeca zal steeds vaker taken overnemen in de gezondheidszorg. Die verwachting spreekt Jeu Claes, directeur van Koninklijke Horeca Nederland uit op de eerste dag van de Horecavabeurs.
Volgens Claes gebeurt het nu al op kleine schaal dat een hotel een deel van de kamers openstelt voor herstellende patiënten van een naastgelegen ziekenhuis. "Die trend moet veel groter worden", zegt Claes op de jaarlijkse horecavakbeurs in de Rai Amsterdam.
"De horeca levert gastvrijheid. En dat kunnen wij denk ik beter brengen dan een ziekenhuis of andere zorginstelling. Bovendien is een hotelkamer over het algemeen goedkoper dan een ziekenhuisbed."
Dat er in hotels geen ziekenhuisapparatuur en deskundige verpleegkundigen zijn, is volgens Claes geen probleem. "Wij kunnen iemand na een zware knieoperatie wél vertroetelen en verwennen."
"De eerste nacht brengt de patiënt in het ziekenhuis door. En gedurende de tweede, derde en vierde nacht herstelt hij in een hotel."
Ook bungalowparken zijn volgens Claes op de zorgtrend ingesprongen. Een klein aantal heeft zelfs al behandelkamers waar hele lichte operaties kunnen worden uitgevoerd. Bij de overige kunnen masseur, kapper, fysiotherapeut en tandarts worden opgeroepen wanneer het de herstellende patiënt schikt, zegt Claes.