De pupil is erg belangrijk voor de communicatie. Uit recent onderzoek blijkt dat chimpansees, net als mensen, hun pupillen spiegelen met die van anderen.
Dat concluderen UvA-psycholoog Mariska Kret met haar collega-wetenschappers van de Kyoto University (Japan). Hun onderzoek is woensdag 20 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
Over de pupil is nog relatief weinig onderzoek gedaan, er valt dus nog veel te ontdekken. Wat we al wel wisten is dat mensen aan 'pupilsynchronisatie' doen. We passen onze pupilgrootte aan aan die van een ander. Op deze manier begrijpen we elkaar beter en is er meer vertrouwen tussen beide individuen. De wetenschappers wilden weten of dit ook zo was bij de zo sterk aan ons verwante chimpansee.
In het onderzoek kregen mensen en chimpansees korte videofragmenten te zien van de ogen van zowel mensen als chimpansees. Terwijl ze keken hoe de pupillen op het scherm vergrootte of verkleinden, werden hun eigen ogen in de gaten gehouden.
"Wat we vonden was dat mensen hun pupillen vooral synchroniseren met mensen, en niet met chimpansees. Een omgekeerd effect werd gevonden bij chimpansees. Het effect was het sterkst bij mensen. Bij de chimpansees was het effect sterker bij de moeders dan bij de andere chimpansees", vertelt Kret.
De volgende stap is om te onderzoeken in welke mate pupilsynchronisatie invloed heeft op gedrag in het dagelijks leven en of pupilsynchronisatie praktische toepassingen heeft. "Ik denk dan met name aan de klinische praktijk – voor patiënten met locked-in-syndroom, bij mensen met autisme of sociale angst, en in zorgrobots – maar ook aan het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij onderhandelingen en selectie" aldus Kret. "Ik hoop hier met mijn onlangs ontvangen Veni-subsidie meer inzicht in te krijgen".