Een asielzoeker in Zweden die gedeporteerd zou worden, is vergeten waar ie vandaan komt. Dat maakt het lastig de man terug te sturen.

De nu 44-jarige man moest in 1997 de bak in voor een overval. Toen hij in 2003 vrijkwam, wilden de Zweden de man uitzetten en terugsturen naar zijn eigen land.

Maar dat ging niet zo makkelijk. Toen hij uit de lik kwam was hij ervan overtuigd dat hij uit de Sovjet-Unie kwam, maar hij kwam daar niet in de databases voor. Sindsdien heeft ie zich 'herinnerd' dat hij uit een reeks landen van Canada tot Kazachstan komt, maar telkens blijkt hij niet in de databases te staan.

Daarnaast blijkt de Zweedse migratie-autoriteit niet in staat te bewijzen dat de man niet echt zijn geheugen kwijt was. De Zweden hebben nu de hulp ingeroepen van de rechtbank om er toch voor te zorgen dat de man het land verlaat, meer dan tien jaar later.

De vergeetachtige asielzoeker woont intussen vrolijk in een stadje in het midden van Zweden en verdient de kost als artiest, schrijft TheLocal.se.