Vergeet goud of geslepen diamanten, meesterdieven hebben het tegenwoordig voorzien op Lego! Kinderspeelgoed dus. In Groot-Brittannië en Amerika is al voor tienduizenden euro's aan Lego uit magazijnen geroofd. Het speelgoed is waardevast en moeilijk te traceren, maar je moet er niet mee spelen: "Het houdt alleen zijn waarde als je het ongeopend laat."
Hans Beuze van Legoclub De Bouwsteen snapt uiteraard de populariteit van het materiaal. "Het is een constructief speelgoed dat je uit elkaar kunt houden, dat zelden kapot gaat en... je kunt er alles van maken! Het is een belegging die in ieder geval standvastig blijft en eventueel ook veel meer waarde krijgt: iets wat je vroeger kocht voor 50 gulden is nu 300 tot 400 euro waard."
Afzonderlijke sets worden op internet al gauw voor honderden of zelfs duizenden euro's aangeboden. Beuze legt uit: "Ze worden gelimiteerd gemaakt, dus niet op een productieve manier, maar op een selectieve manier: Star Wars-sets en bouwsets zijn vaak alleen met een goede beurs te betalen." Ook prettig voor Legodieven: het is verdomd lastig om de blokjes te traceren. "Ze doen hun best, maar de dieven zijn toch slimmer."
Lego zelf wast zijn handen in onschuld, en het feit dat de sets in gelimiteerde edities worden uitgebracht heeft er al helemáál niks mee te maken, zegt een woordvoerster van het speelgoedmerk. "We hebben vele verschillende producten, niet alleen de dure gelimiteerde edities. Ik weet niet welk product mensen aantrekkelijk vinden en ik heb verder geen commentaar."