Als het gaat over complexe berekeningen en analyses, zal een computer sneller resultaten bereiken dan de mens. Als het over emotionele intelligentie gaat, hebben we nog steeds een streepje voor, al zal dat misschien niet lang meer duren. Wetenschappers hebben een manier ontdekt waarop een toetsenbord je emoties kan lezen.

Onderzoekers aan de University of Technology in Bangladesh hebben een methode ontwikkeld die de emoties van een computergebruiker kan lezen. Ze lieten een aantal testpersonen korte teksten uittypen, en verzamelden tegelijkertijd gegevens over de manier van typen. Zo werd de algemene snelheid gemeten, alsook hoelang de aparte toetsen werden ingedrukt en losgelaten. Aan de hand van die gegevens probeerden de wetenschappers zeven emoties te identifiëren: geluk, angst, woede, verdriet, walging, schaamte of schuld. En daar slaagden ze wonderwel in: de analyses kwamen overeen met de gevoelens die de proefpersonen zelf rapporteerden.Vooral geluk en woede konden duidelijk aangetoond worden.

De wetenschappers hebben ook al enkele toepassingen op het oog: ‘Als we een systeem kunnen bouwen dat intelligent genoeg is om met menselijke emoties om te gaan, zullen machines effectiever en gebruiksvriendelijker worden’, beweren ze. Zo kunnen online leermethodes zich aanpassen aan de student, of zou online therapie veel effectiever worden. ‘Het is geen enorme doorbraak, maar wel een grote stap in de goede richting.’