In Wenen is een vliegende auto gepresenteerd die rechtstreeks uit een film van James Bond lijkt te zijn gevlogen.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de AeroMobil 3.0 een spectaculair voertuig. Met een soort cockpit en vleugeldeuren lijkt de auto rechtstreeks uit een film te komen. Volgens de makers Stefan Klein en Juraj Vaculik is het meer dan een speeltje voor jongens. De AeroMobil kan personenvervoer wereldwijd veranderen, stellen zij.

"De vliegende auto wordt in de toekomst de norm, vooral voor forenzen en reizigers die middellange afstanden afleggen", zegt Vaculik. Ook in landen met een onderontwikkelde infrastructuur zou de AeroMobil een oplossing kunnen bieden.

Ruim 25 jaar droomt Klein al van vliegende auto's. Zijn vader werkte als piloot, waardoor zijn fascinatie voor vliegtuigen en vliegen werd aangewakkerd. In 2010 start hij een samenwerking met Vaculik om het idee uit te werken. Het resultaat is de AeroMobil, die gisteren werd gepresenteerd tijdens het Pioneers Festival voor ondernemersschap en digitale technologie in Wenen.

Het huidige prototype heeft de eerste succesvolle testvlucht er al op zitten en wordt nu in een programma verder getest. De vliegende auto kan meedraaien in het verkeer zoals wij dat nu kennen: met ingeklapte vleugels rijdt hij gewoon op de weg, tanken kan bij de bestaande tankstations en parkeren op de normale parkeerplaatsen.

Of de vliegende auto in de toekomst daadwerkelijk in het straatbeeld zal verschijnen, is nog niet duidelijk. Een vliegveld is niet nodig, maar het toestel heeft een goede 200 meter nodig om de lucht in te komen en te landen. Alleen in steden is dat al niet ideaal.
De AeroMobil is niet de eerste vliegende auto die werd gepresenteerd. Het Nederlandse bedrijf PAL-V maakte in 2012 al een eerste vlucht. De designs zijn wel heel verschillend: waar PAL-V meer op een helikopter lijkt, oogt de AeroMobil echt als een klein vliegtuig. Voor beide toestellen heb je een rijbewijs én een pilotenlicentie nodig.

Bekijk de luchtdoop van AeroMobil 3.0:
Filmpje