nderzoeker Nicolas Gueguen van de Université de Bretagne-Sud onderzocht door middel van een experiment of mannen behulpzamer waren voor vrouwen op hoge hakken dan voor vrouwen op praktische platte schoenen.

Hij keek wat er gebeurde als een vrouw op platte schoenen mensen vroeg om een vragenlijst in te vullen, en of ze eerder geneigd waren dat te doen als de vrouw hoge hakken droeg. Daarnaast lieten de vrouwen een handschoen vallen en registreerde Gueguen of mannen eerder geneigd waren deze op te rapen als de vrouw hoge hakken droeg.

Uit het experiment bleek dat de behulpzaamheid van de mannen toenam met de hoogte van de hakken. Vrouwen werden daarentegen niet behulpzamer als een vrouw hoge hakken droeg.

Uit een ander experiment bleek ook dat mannen in een bar sneller een praatje maken met een vrouw op hoge hakken dan met een vrouw op platte schoenen.

‘De hoogte van de hakken van een vrouw oefent een krachtig effect uit op het gedrag van mannen’, concludeerde Gueguen.

Hij vindt wel dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan om na te gaan of dit effect afhankelijk is van het formaat van de hak of van een verandering in de manier waarop vrouwen lopen als ze hoge hakken dragen. Ook is het mogelijk dat mannen vrouwen op hoge hakken sexyer vinden en zich daarom van hun goeie kant laten zien.