Fietsen worden steeds slimmer. Een echte fiets heeft tegenwoordig niet alleen een accu, of een slim achterlicht, maar voorziet ook in je drinkvoorziening.
De Australische industrial design student Kristof Retezár heeft namelijk een drinkfles ontwikkeld die tijdens het fietsen condens uit de lucht haalt en omzet in drinkwater. De waterfles, de Fontus genaamd, is de oplossing voor als je tijdens het fietsen geen mogelijkheid hebt op ergens langs de kant van de weg je bidon met water bij te vullen.
De Fontus werkt als volgt: Je klikt de fles aan een unit op je fietsframe. In deze unit zit een zonnepaneeltje die de condensator van stroom voorziet. De beweging van de fiets zorgt ervoor dat er lucht door de unit wordt geblazen. De vochtige lucht wordt vervolgens gekoeld. Hierdoor slaat het vocht uit de lucht neer. De druppels stromen daarna door een filter die vliegjes en ander vuil uit het water zeeft. Hierna belandt het water in de waterfles. Momenteel is het filter nog niet goed genoeg om ook verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren. Een betere filter is echter in de maak.
De Fontus kan momenteel één druppel water per minuut produceren bij een luchtvochtigheid van minimaal 50 procent en een temperatuur van minimaal 20 graden Celsius. Dit betekent dat in gebieden met een hoge luchtvochtigheid ongeveer een halve liter water per uur kan worden geproduceerd.
Kristof Retezár is niet de eerste die een product heeft uitgevonden die condens kan omzetten in water. De ingenieuze WarkaWatertoren moet in Ethiopië lucht gaan omtoveren tot drinkwater. In Abu Dhabi maken windmolens water uit woestijnlucht. In Peru worden billboards ingezet om maandelijks meer dan 300 liter water per billboard uit de lucht te vissen.