In Zaandam halen ze nu 'gratis' stroom uit planten. Zoiets kan je straks ook in huis hebben.

In Zaandam branden straks de lantaarnpalen op energie gemaakt door levende planten. Op Nationale Boomfeestdag afgelopen week heeft de gemeente bomen geplant die de stroom gaan opwekken. Levende bomen en planten maken gratis energie.

Dat werkt in het kort zo: een plant maakt onder invloed van daglicht koolhydraten aan (fotosynthese). Wat hij niet zelf voor groei nodig heeft, wordt afgestoten in de grond waarin hij wortelt. Daar breken micro-organismen het overschot af waarbij elektronen vrij komen.

Plant-E, een spin-off van de universiteit van Wageningen, bedacht de Plant-Microbiële Brandstofcel technologie die de vrijkomende elektronen opvangt in koolstofelektroden zodat ze direct als elektriciteit te gebruiken zijn. Na aanschaf kost de energie alleen maar daglicht en water.

Plant-e (plenty) van Marjolein Helder en David Strik staat aan de vooravond van marktintroductie, maar ontwikkelt door. "Nu al levert de Plant-Microbiële Brandstofcel 0,4 Watt stroom per vierkante meter begroeiing," zegt onderzoeker en milieutechnoloog David Strik. ”Dat is meer dan de elektriciteit die via vergisting van biomassa wordt opgewekt. Bio-elektriciteit uit planten kan in de toekomst 3,2 Watt per vierkante meter groene beplanting opleveren. Een dak van Watt per vierkante meter groene beplanting opleveren. Een dak van 100 m2 kan een huishouden (met een gemiddeld verbruik van 2800 kWh/jaar) van duurzame stroom voorzien.

De eerste verkoop van Plant-e is de groene energiecentrale die groeit op het Hembrugterrein in Zaandam, een voorheen louche locatie die bekend staat om de verkoop van andere energieopwekkende middelen. Het Rijksvastgoedbedrijf betaalt de investering van 80 duizend euro.