Behalve elkaar trouw beloven moeten bruidsparen in een Indonesische provincie nog iets beloven voor zij in de echt worden verbonden: bomen te planten om de kaalslag van de Indonesische bossen tegen te gaan.
Bruidsparen in Gorontalo, op het eiland Sulawesi, krijgen van de overheid tien boomzaden om te planten. Het project maakt onderdeel uit van een herbebossingscampagne die president Susilo Bambang Yudhoyono lanceerde op de milieuconferentie van november op Bali.
Critici spraken van een druppel op een gloeiende plaat in een land waar elk uur het equivalent van driehonderd voetbalvelden aan bos verdwijnt door illegale houtkap, mijnbouw en verbranding ten behoeve van palmolieplantages. Dat deed echter niets af aan het enthousiasme van de 27-jarige Khairul Baso en zijn verloofde Andini, die afgelopen weekend bij de dienst voor religieuze zaken, waar zij hun aanstaande huwelijk moeten registreren, palm-, fruitboom- en bloemzaden plus twee zes maanden oude teakboompjes kregen uitgereikt. Bijna negenhonderd paren zijn hen al voorgegaan. Een trouwboekje wordt pas uitgereikt als de boompjes geplant zijn, zei het hoofd van de dienst, maar of en hoe dat wordt gecontroleerd was niet duidelijk.