In een bos in het noorden van Ierland ligt een gigantisch Keltisch kruis, dat alleen vanuit de lucht te zien is. Het 'mysterie' is niet het werk van moeder natuur, maar van een boswachter die de figuur creŽerde door verschillende soorten bomen te planten.

De boswachter, Liam Emmery, is zes jaar geleden overleden. Norma Emmery, zijn vrouw, bevestigt zijn daad. ,,We waren eigenlijk een beetje vergeten dat hij het gedaan had. Maar hij zou het erg leuk hebben gevonden, de aandacht die het nu krijgt."

Het bijna 100 meter lange en 70 meter brede kruis in het Donegal-bos is in de herfst goed te zien, omdat de bladeren van de bomen die de figuur vormen anders kleuren dan het gebladerte van de omliggende bomen. Deze droge herfst is het kleurverschil extra groot en werden er steeds vaker opmerkingen op social media geplaatst. Wat deed dat kruis daar toch?

Een journalist van UTV Northern Ireland besloot een vlucht te maken en een zoektocht naar de maker te starten. ,,Hij hield er van als dingen perfect waren", aldus zijn vrouw. ,,En ik denk dat het kruis voor hem perfect was."
Foto