De e-sigaret is een hit. Veel rokers hopen het tij te keren door over te stappen op de ‘gezondere’ elektronische variant van hun stinkstokje. Helaas moet dat gezonder inderdaad tussen aanhalingstekens. Volgens Japanse wetenschappers bevat de elektronische sigaret zelfs tien keer zoveel kankerverwekkende stoffen als gewone tabak.
Bij het gebruik van een e-sigaret wordt een gearomatiseerde vloeistof verhit zodat er dampen ontstaan. Die worden vervolgens geïnhaleerd. Nu hebben Japanse onderzoekers echter vastgesteld dat er in die dampen kankerverwekkende stoffen zitten zoals formaldehyde en acetaldehyde, soms wel tot tien keer zoveel als in gewone sigaretten. Dat meldden de Japanners aan het Franse persbureau AFP.

Onderzoeker Naoki Kunugita verklaart: ‘Vooral als de draad, die zorgt voor de verdamping van de vloeistof, oververhit raakt, komen grotere hoeveelheden van schadelijke stoffen vrij’.

In augustus waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor het gebruik van de e-sigaret en ook ons eigen RIVM benadrukte eerder dat elektronisch roken net zo goed ‘giftig en gevaarlijk’ is.

Toch worden elektronische sigaretten steeds populairder. De omzet is opgelopen tot 3 miljard dollar per jaar. Dat is veel maar nog altijd gebruikt slechts 1 tot 2 procent van de Europese rokers de e-sigaret. Tabaksfabrikanten verwachten echter dat dat aantal snel gaat toenemen en kopen daarom e-sigaretproducenten op, bang als ze zijn de boot te missen. Of de groei doorzet, zal vooral afhangen van verder onderzoek dat uitwijst hoe ongezond elektronisch roken daadwerkelijk is.
Foto