Onderzoekers hebben een materiaal ontwikkeld dat aanraking, druk en vocht detecteert. Een dun laagje van het materiaal kan functioneren als kunstmatige huid voor prothesen.
Het materiaal is buigzaam en rekbaar, net als een echte huid. Daarnaast kan het dankzij sensoren hitte, druk en vocht detecteren. Volgens het team van onderzoekers uit de Verenigde Staten en uit Zuid-Korea is de nephuid een uitkomst voor mensen met kunstmatige ledematen. Hoewel de nieuwste prothesen wel bestuurd kunnen worden, met spieren of zelfs met het brein, waren kunstledematen tot nog toe ongevoelig. Het nieuwe materiaal kan daar verandering in brengen.

Het materiaal bestaat uit een polymeer waarin een heel dun sensornetwerk zit van goud en silicium. De onderzoekers wisten het materiaal gevoeliger dan elke voorganger te maken, door meer dan vierhonderd sensoren per vierkante millimeter te plaatsen. Dat maakt het materiaal net zo gevoelig als een echte huid, zeggen de onderzoekers in een persverklaring.

Daarbovenop is de kunsthuid op sommige plekken meer buigzaam dan op andere, net als een echte huid. Niet alle delen van een hand zijn immers even flexibel. Bovendien wisten de onderzoekers kleine verwarmende elementen in de huid te verwerken, waardoor het materiaal ook net zo warm is als een echte huid.

De volgende stap die gemaakt dient te worden, is om de kunsthuid te verbinden met het zenuwstelsel en daarmee de hersenen van de drager. Zo zou iemand werkelijk kunnen voelen wat de kunsthuid detecteert. Deze stap zal echter eerst op proefdieren worden uitgevoerd.
Foto