Vijfenvijftig jaar geleden verloor de Amerikaanse Joyce Wharton haar ouders bij een vliegtuigongeluk. Een week geleden kreeg Wharton totaal onverwacht de trouwring van haar moeder terug.

Een houthakker had hem gevonden. Het is alsof ik mijn moeder weer een beetje kan aanraken, aldus Wharton tegen ABC News.

De ouders van Wharton kwamen om het leven in 1959, toen het vliegtuig waarin zij zaten, neerstortte in de staat Washington. Het vliegtuigwrak werd veertien jaar later pas teruggevonden, maar de trouwring van Whartons moeder bleek onvindbaar.

Uit het goede hout gesneden
Afgelopen week kreeg Wharton een telefoontje van Nick Buchanan, een houthakker uit Centralia in de staat Washington. Hij had de ring al in 1997 gevonden. Buchanan vermoedde al die tijd dat de ring iets te maken had met het ongeluk en zocht jarenlang naar de familie van de slachtoffers. Deze week kwam hij Wharton via het internet op het spoor.

Wharton, die ten tijden van het ongeluk pas 23 jaar was en net getrouwd, is dolblij en stomverbaasd tegelijk. "De laatste keer dat ik deze ring zag was een paar weken voor mijn ouders aan hun laatste reis begonnen. Na al die jaren had ik dit niet meer verwacht."