Een kliniek voor plastische chirurgie in de wijk Gangnam in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ligt onder vuur.

Een chirurg uit die kliniek plaatste op Instagram een foto waarop te zien is hoe hij door zijn collega’s verrast wordt met een verjaardagstaart terwijl op de achtergrond een bewusteloze patiënt ligt.

De foto zorgde voor woedende reacties op Twitter, waarna mensen naar vergelijkbare foto’s uit diezelfde kliniek gingen zoeken. Ze vonden foto’s waarop chirurgen eten en spelen in de operatiezaal. Op een foto houdt een chirurg een borstimplantaat voor haar eigen borst.

De kliniek heeft gisteren op haar site een verklaring geplaatst: ‘We zijn uiterst bedroefd dat wij bezorgdheid hebben veroorzaakt bij onze cliënten door dit zinloze gedrag’. Het ministerie van Gezondheid doet onderzoek naar de chirurgen. Of die worden gestraft, is nog niet duidelijk.

Vorige week was een ziekenhuis in de Chinese stad Xi’an in opspraak vanwege ‘operatieselfies’.

Op foto’s die al in augustus gemaakt waren, maar die recent uitlekten, zijn ziekenhuismedewerkers en een gewonde patiënt op de operatietafel te zien. Online was er veel kritiek op de foto’s.

De directeur van het ziekenhuis werd geschorst en drie anderen werden ontslagen onder wie de onderdirecteur en de anesthesist.

Volgens een anonieme collega waren de artsen en het andere medische personeel juist helden. Ze hadden zeven uur gewerkt zonder te eten of te drinken, om een zwaargewonde man te behoeden voor een amputatie van zijn been. Ze slaagden daarin en vierden dat door trots te poseren voor de foto’s.
Foto