In de heuvels rond de kolenmijnen ten westen van Peking is een bijzonder experiment begonnen; het hele gebied is bezaaid met zonnepanelen. Het gaat hier om een van de armste, maar ook meest vervuilde gebieden van China.

Door zonnepanelen te plaatsen slaat de lokale overheid twee vliegen in een klap. De plaatselijke bevolking kan het land verhuren aan de elektriciteitsmaatschappij. En de energie die van de zonnepanelen komt is schoner, waardoor de luchtvervuiling op den duur minder moet worden.

"Ik heb er een baan aan over gehouden", zegt Wang Aifeng. "Vroeger hadden we het niet breed en moest de hele familie leven van het salaris van mijn man, maar nu heb ik ook een inkomen. Ik moet de schroeven van de zonnepanelen weer vastdraaien als die los zijn geraakt door de stevige wind."
Aifeng en haar familie zijn een van de honderd families die het beter hebben sinds de komst van de panelen een jaar geleden. In Nederland zouden de honderden panelen misschien landschapsvervuiling worden genoemd, maar hier trekt het juist toeristen aan, die die blauwe plakkaten wel eens met eigen ogen willen zien.

"Onze bergen waren altijd kaal en dor", zegt Aifeng, "maar nu zijn ze een attractie geworden." Ook dat is weer een impuls voor de lokale economie.
De zonnepanelen waren oorspronkelijk gemaakt voor de Europese en Amerikaanse markt. Maar Europa voerde stevige importheffingen in, omdat met name Duitse fabrikanten de Chinese panelen te goedkoop vonden.

Deze maand verhoogde ook de VS de belastingtarieven op Chinese zonnepanelen om de eigen binnenlandse markt te beschermen. Daardoor zit China met een overschot aan zonnepanelen.

Door het project in de heuvels van Quyang is ook de zonnepanelenindustrie geholpen. "Het is nog een experiment, maar wij verwachten dat het ook op andere plekken zal worden uitgevoerd", zegt gouverneur Men Shiming.

"In de koolmijnenstreek moeten we minder afhankelijk worden van kolen. Nieuwe energie moet onze lucht zuiveren. Met de zonnepanelen lukt dat. Als de smog tenminste niet te dik blijft, want dan gaat het wel erg langzaam.”
Foto