30 juni duurt dit jaar een seconde langer dan een normale dag. Die tijdsaanpassing zorgt voor een controverse bij de beheerders van digitale systemen.
De aanpassing is periodiek nodig om de tijdsnotering in de pas te laten laten lopen met de draaiing van de aarde. Op 30 juni duurt 23:59 daarom 61 seconden in plaats van 60. Die enkele seconde levert beheerders echter hoofdbrekens op die wel langer dan een seconde in beslag nemen. Veel systemen houden namelijk geen rekening met deze aanpassingsseconde en raken daardoor van slag.
Het probleem neemt de laatste jaren toe omdat steeds meer systemen afhankelijk zijn van de tijdssynchronisatie die ze via het web in de pas laat lopen met de atomische klok. Wanneer er een seconde twee keer langskomt, kan dat leiden tot een crash. Bij de laatste aanpassing in 2012 leidde dat bijvoorbeeld tot het uit de lucht gaan van veel websites, zoals LinkedIn, Mozilla en Reddit. In 2008 verslikten onder meer de Zune-muziekspelers van Microsoft zich in de schrikkelseconde en diverse software- en hardwareproducten van Oracle.
Google werkt nu aan plan dat de problemen moet voorkomen. Het bedrijf wil de ene seconde uitsmeren over een langere tijd, door steeds een milliseconde toe te voegen. Toch vindt niet iedereen dat een goed idee. Vooral de beheerders van systemen waarmee financiële transacties worden uitgevoerd waar heel letterlijk tijd geld is, zijn mordicus tegen. Ook navigatiesystemen en communicatiesystemen kunnen weer slecht overweg met het uitsmeren van de seconde, meldt het Britse TechieNews.