Pokeren tegen een computer, dat kan al langer. Maar wetenschappers hebben nu een computer zo goed leren pokeren dat hij onverslaanbaar is.

Computers die onverslaanbaar schaken of dammen waren er al langer, maar nu is er ook pokercomputer Cepheus. Onderzoekers leerden 'hem' zo goed pokeren dat hij praktisch onverslaanbaar is. Met de snelheid waarmee mensen een potje poker spelen, is het simpelweg niet mogelijk om de computer te verslaan.

De wetenschappers die Cepheus bouwden, lieten hem miljarden spelletjes poker spelen en daarbij onthouden wat er misging. Daarmee hebben ze de pokervariant limit Texas Hold'em 'opgelost', schrijven ze in het tijdschrift Science.

Eén van de bottlenecks was bluffen. Bij poker kan de computer niet zien wat voor kaarten zijn tegenspeler heeft en daarmee is bluffen mogelijk. Probeer dat maar eens aan een computer te leren.

"We hebben de computer meer spelletjes laten doen dan in de geschiedenis van de mensheid", zegt één van de onderzoekers tegen de BBC. "Het is dan ook geen wonder dat hij een perfecte strategie heeft ontwikkeld."

Daarmee is het wel een enorme vooruitgang voor kunstmatige intelligentie. De technieken die gebruikt zijn om Cepheus te leren pokeren, zouden goed gebruikt kunnen worden voor veiligheidstoepassingen. Zoals scanners op het vliegveld: daar ontbreekt vaak informatie die nodig is om een goede inschatting te maken.