Na het verhaal dat marechaussees de snoepautomaat bij de Koninklijke Stallen plunderden, zijn leden van de Koninklijke Marechaussee opnieuw in opspraak gekomen. Er zouden een aantal medewerkers seks hebben gehad in de Gouden Koets, meldt EenVandaag. Er zouden zelfs beelden zijn gemaakt van het incident.

Afgelopen zomer werden acht leden van de marechaussee ontslagen voor diefstal uit een snoepautomaat, maar volgens een moeder van één van hen zit het anders in elkaar. “Het gaat om hele andere dingen, niet om de snoepautomaat”, zegt de vrouw, die anoniem wil blijven, tegen EenVandaag. Ze zegt verder dat de leiding op de hoogte was van het vermeende seks-incident.

Advocaat Sébas Diekstra, die twee ontslagen marechaussees bijstaat, probeert de opmerking van de vrouw te duiden. “Er gebeuren hele andere dingen en haar zoon wordt dan ontslagen vanwege het incident met de snoepautomaat. Dat zet kwaad bloed. Foto’s en video’s van seksuele handelingen in de Gouden Koets onderstrepen die cultuur. Daarom zouden mijn cliënten de beelden ook naar voren brengen in een mogelijk onderzoek, mits ze die in handen krijgen.”

Het ontslag van twee van de acht marechaussees wordt namelijk aangevochten bij de bestuursrechter. En daarvoor is een onderzoek nodig. De anonieme moeder ziet een dergelijk onderzoek verwachtingsvol tegemoet. “Laat ze dat maar gaan doen. Laat ze daar maar hun tijd aan besteden”, zegt ze tegen EenVandaag. Volgens advocaat Diekstra verklaart het gedrag van de marechaussees door “verveling”. “Dan is het niet vreemd dat de jongens, bij wie het morele bewustzijn nog niet volledig is gerijpt, baldadig zijn.”