Amerikaanse pleeggezinnen moeten sinds kort verplicht worden ingeënt tegen de griep als er een pleegkind in huis woont dat jonger is dan twee jaar. Als de gezinnen niet meewerken, worden de kinderen zonder pardon uit huis geplaatst. Pleegmoeder Jamie Smith uit Tacoma is niet van plan mee te werken.
Jamie heeft sinds kort een nieuwe aanwinst in haar pleeghuis. “Hij is met kerst geboren, hij is ons kleine kerstkindje,” zei ze. In totaal heeft ze zeven kinderen opgevoed, waaronder het 4-jarige pleegkind Bonnie.
Het gezin loopt nu het risico dat de 1 maand oude baby wordt weggehaald tenzij alle gezinsleden een griepprik halen. Jamie heeft daar geen zin in. “Ik heb er veel onderzoek naar gedaan en word niet blij van de bijwerkingen die het griepvaccin heeft,” zei ze.
Smith is bezorgd over kwik in het vaccin en het effect ervan op het brein. Ze wil niet dat zij of haar vijf kinderen eraan worden blootgesteld, zelfs als dat zou betekenen dat ze afstand moet doen van haar kleine.
“Ik heb daar veel over nagedacht,” zei Smith. “De kinderen in het huis komen eerst en hun veiligheid is belangrijker voor mij dan juridisch getouwtrek om deze kleine jongen.”
Haar man heeft wel een griepprik gehaald. Hij werkt voor het bedrijf MultiCare, dat zijn werknemers verplicht een vaccin te halen. Verpleegsters van ziekenhuizen van MultiCare hebben het bedrijf aangeklaagd omdat ze weigeren zich te laten inenten.
Door hun mond open te doen hopen pleeggezinnen dat de overheid de maatregel zal intrekken zodat de gezinnen bij elkaar kunnen blijven. Eind februari loopt de deadline voor het halen van de griepprik af.