Ze worden "de schone slaapsters" genoemd, de 59 auto's die worden aangeboden op een veiling in Parijs. Een halve eeuw stonden ze vergeten op een landgoed in West-Frankrijk. Nu kunnen ze samen zo'n 16 miljoen euro opbrengen.

Onder de old-timers een zeldzame Ferrari, ooit eigendom van de Franse acteur Alain Delon en een cabriolet van de Egyptische koning Farouk. Daarnaast zijn er nog een Porsche coupé uit 1963, een Jaguar, een Maserati en een Bugatti. Het oudste voertuig is een vrachtwagen uit 1911.

De auto's komen uit de collectie van een verzamelaar die ze ooit wilde opknappen en tentoonstellen. Toen hij in de jaren 70 failliet ging, werden zijn topstukken geveild, maar verdwenen deze exemplaren in de opslag en werden vergeten.

Het veilinghuis Artcurial ontdekte de schatkamer voor autoliefhebbers vorig jaar na een tip. De meeste auto's waren in deplorabele staat, omdat ze stonden opgeslagen in gammele schuurtjes. Waar de vondst precies werd gedaan, wordt geheimgehouden.

"Ik voelde me net Howard Carter die het graf van Toetanchamon binnenging", zegt de veilingmeester. "Het landgoed was een kruising tussen een autokerkhof en een museum."

Topstuk van de collectie is de Ferrari 250 GT SWB California Spider uit 1961 van Delon. Slechts 37 exemplaren werden ervan gemaakt. Hij werd teruggevonden onder een stapel oude autotijdschriften.

De bolides worden geveild in de staat waarin ze gevonden werden. Dat houdt in dat roest en stof er nog op zitten en in sommige gevallen de klimop uit de wielkassen steekt. Echte autoliefhebbers kijken wel door de schade heen, denkt de veilingmeester.
Foto