Veilingshuis Catawiki heeft sinds gisteravond een opmerkelijk record op haar naam staan: de veiling van het duurste condoom ter wereld. Een 200 jaar oud condoom, gemaakt van schapendarm, bracht maar liefst 600 euro op.

Het in Frankrijk gevonden condoom stamt waarschijnlijk uit de achttiende of negentiende eeuw. Het is daarmee een uiterst zeldzaam exemplaar: er zijn weinig condooms uit die tijd bewaard gebleven.

Hoewel zo'n eeuwenoud condoom misschien niet meer geschikt is voor regulier gebruik, is hij volgens Catawiki nog voor genoeg andere doeleinden in te zetten. ''Een antiek condoom gemaakt van schapendarm is echt een bezienswaardigheid. Daarnaast vertelt dit object iets over onze geschiedenis", aldus het veilingshuis.

In de achttiende eeuw werden condooms nog gemaakt van de darmen van schapen, varkens, kalveren of geiten. Omdat dit zo'n tijdrovend -en daarmee duur- klusje was, waren condooms in die tijd alleen weggelegd voor rijke mensen. In de negentiende eeuw maakten deze condooms plaats voor een goedkopere rubberen variant. Hiermee verdwenen de schapenleren condooms voorgoed. "Het is dan ook heel bijzonder dat dit condoom zo lang bewaard is gebleven'', aldus het veilingshuis.

Het condoom stond tijdens de veiling volop in de belangstelling. Het voorwerp bleek zo populair dat het twee keer zoveel opbracht als van tevoren was geschat. Naar verluidt waren ook enkele musea ge´nteresseerd, maar uiteindelijk ging een bieder uit Amsterdam er met het condoom vandoor. Wat hij ermee van plan is kon het veilingshuis niet zeggen.

Saillant detail: het condoom is met zijn 19 centimeter ook nog eens opvallend lang. Andere condooms die uit deze tijd bewaard zijn gebleven hebben namelijk slechts een lengte van 15 centimeter. Tegenwoordig is de gemiddelde lengte van condooms zo'n 18 centimeter.