Schrijver John Green, bekend van The Fault in Our Stars (Een weeffout in onze sterren), is wereldwijd razend populair. Maar een mooie quote die massaal aan hem wordt toegeschreven, blijkt eigenlijk geschreven te zijn door een 13-jarig meisje. Ook Green zelf zag geen verschil met zijn teksten en geeft zijn fout nu ruiterlijk toe.

Duizenden fans delen op internet de levenswijsheden en quotes over liefde uit de boeken van John Green, waarvan miljoenen over de toonbank vliegen. In sierlijke handgeschreven teksten of tegen de achtergrond van een weemoedig stemmend landschap of een close-up van een wegdromende bohemien worden zijn teksten en masse geliked en geprezen.

Een populaire quote is: "I'm in love with cities I've never been to and people I've never met." Het zinnetje komt uit Paper Towns, Greens coming of age-roman uit 2008. Tenminste, dat staat op de poster van de tekst die Green zelf verkoopt op zijn website. Maar komt die tekst wel echt uit zijn boek?

Nee, schreef iemand twee weken geleden op het populaire forum Reddit. "Sla het boek er maar op na, je zult die quote nergens vinden." Na een paar dagen reageerde Green persoonlijk. Hij gaf ruiterlijk toe: de quote kwam inderdaad niet uit zijn boek.

"Ik schaam me een beetje nu ik erachter kom dat ik dit niet heb geschreven, maar ik ben ook niet heel verbaasd. Sinds die quote aan mij toegeschreven wordt dacht ik al: 'Waar staat die dan in Paper Towns? Ik herinner me niet dat ik dat schreef.' Maar aan de andere kant: het boek is zeven jaar oud en er staat wel meer in waarvan ik me niet herinner dat ik het geschreven heb."

"Ik had het natuurlijk moeten nazoeken", geeft Green toe in een YouTube-reactie. Dat heeft hij inmiddels wel gedaan. "Ik downloadde een illegale kopie van mijn eigen boek, drukte op control + F en tja, de quote stond er niet." "Ik stal de tekst, ik ben de dief."

De zin is een paar jaar geleden opgetikt door de destijds 13-jarig Melody die de quote op haar blog plaatste. Daar plaatste ze ook veel geïllustreerde quotes van Green en toen heeft iemand haar tekst gekopieerd en aan Green toegeschreven. Inmiddels krijgt het meisje veel kritiek van mensen die haar verwijten de quote van de schrijver te hebben gejat. Green bood het meisje direct de helft van de opbrengsten van de poster aan en nam ook een nieuwe poster van haar op in zijn webshop.