De genen van planten zijn in staat om verschillende insectensoorten te herkennen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Planten van het geslacht Arabidopsis veranderen de uitdrukking van hun genen bij aanvallen van specifieke insectensoorten.
Als rupsen aan de plant knagen, worden bijvoorbeeld andere genen actief dan wanneer bladluizen van de bladeren eten.
De genetische reactie verschilt zelfs sterk per luizen- of rupsensoort, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Plant Science.
De onderzoekers verrichtten genetisch onderzoek op de plant, terwijl ze vier verschillende insecten loslieten op de bladeren: twee soorten rupsen en twee soorten bladluizen.
Bij een proef met twee planten die werden aangevallen door twee verschillende bladluizen werd duidelijk dat de genen die actief worden bij beide planten, verschilt. Slechts 25 procent van de genetische veranderingen in de planten kwam overeen.
De Arabidopsis-planten reageerden nog specifieker op dezelfde test met twee verschillende soorten rupsen: in dit geval was de genetische verandering voor slechts 10 procent hetzelfde.
“Het was niet echt een verrassing dat de plant anders reageerde op een rups dan op een luis”, verklaart hoofonderzoeker Jack Schultz op nieuwssite ScienceDaily. “Maar we waren verbaasd dat de plant verschillend reageerde op insecten die zich op eenzelfde manier voeden.”
Een plant van het geslacht Arabidopsis bevat ongeveer 28.000 genen. “Uit de studie blijkt dat 2.778 van die genen reageren op aanvallen van insecten, afhankelijk van het soort insect”, aldus de onderzoeker.
“Het belangrijkste van de studie is dat planten blijkbaar insecten uit elkaar kunnen houden en op verschillende manieren reageren”, verklaart Schultz. “Dat is iets wat de meeste mensen niet verwachten van een plant.”