Amsterdammer Peter Smith verzamelt achteloos weggegooide plastic flesjes om een twaalf meter lang beeld, gemaakt van plastic afval, op het strand van Rio de Janeiro neer te zetten. Een plastic Madonna, die tijdens de Olympische Spelen in 2016 geëxposeerd wordt in Rio.

Aan de Populierenhof in Sliedrecht staat een aparte afvalbak. “Deze bak is alleen voor plastic flesjes die van straat worden geraapt”, aldus Heleen Haksteen, een van de Nederlandse deelnemers van het project ‘Plastic Madonna’.

Smith wil met alle verzamelde plastic flesjes een twaalf meter lang beeld printen, met een 3D-printer. Een plastic madonna; een liggende vrouw die haar kind de borst geeft. “Want we geven volgende generaties letterlijk plastic zwerfvuil te eten, als we zo doorgaan”, citeert het AD van Smith.

Het project duurt tot 9 april. “Wij doen dit om Peter Smith, de kunstenaar achter dit project, te ondersteunen in zijn missie. Die houdt in: zoveel mogelijk mensen verleiden om elke dag minstens één stuk zwerfvuil op te ruimen. En omdat wij ervan overtuigd zijn dat er genoeg mensen op de wereld zijn die graag een mooiere, schonere wereld willen. Ze weten alleen niet hoe, dus doen ze niets”, vertelt Haksteen.

“Er drijft al 5 miljard kilo plastic in de oceanen en elke dag komt er nog eens 12 miljoen kilo bij. Daar kun je wel degelijk iets aan doen”, gaat Haksteen verder. “Als een kwart van alle Nederlanders elke dag een stuk zwerfvuil in de prullenbak gooit, dan ligt er bijna niks meer. Eén keer bukken per dag en één stuk zwerfvuil naar een bak brengen is een kleine moeite. En als je het drinkflesje in de ‘Plastic Madonna’-verzamelbak gooit, draag je met duizenden mensen bij aan het enorme plastic kunstwerk.”