Mensen, dieren en planten stammen niet af van een verre gemeenschappelijke voorouder, maar van een relatief moderne bacterie.
Dat zegt een groep onderzoekers die, diep in de Atlantische Oceaan, de ontbrekende schakel in onze evolutie claimt te hebben gevonden. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerden de onderzoekers een artikel over de bacteriën-groep die ze Loki genoemd hebben.
Loki werd gevonden op een vrijwel verlaten stukje bodem van de Atlantische Oceaan, op een diepte van 2,5 kilometer. Volgens onderzoeker Thijs Ettema van de Zweedse Uppsala-universiteit heeft Loki ongeveer honderd genen die alleen bij complexe cellen gevonden worden, zegt de onderzoeker tegen de Volkskrant. Mensen bezitten diezelfde genen. "Die overeenkomst is zo sterk dat we denken dat Loki's voorouder ook onze voorouder was", vertelt Ettema.
Eugene Koonin, onderzoeker bij het Amerikaans Nationaal Centrum voor Biotechnologische Informatie, voorspelde al eerder dat Loki een ontbrekende schakel in onze evolutie was. Hij dacht alleen dat de bacteriesoort al was uitgestorven. "Dit is een doorbraak. Misschien wel dé doorbraak."
Toch is niet iedereen overtuigd van de 'baanbrekende vondst'. Volgens biochemicus Nick Lane van het University College Londen moet er veel meer onderzoek gedaan worden. "Eigenlijk moet je Loki in een lab kweken en kijken wat hij precies kan. Tot die tijd zou ik niet met zekerheid spreken van een ontbrekende schakel."