“Als hij het kon terugdraaien, had hij dit nooit gedaan”, zegt de advocaat van de 40-jarige Marc H. Hij wilde als ‘experiment’ zijn nier op Marktplaats verkopen. Het Openbaar Ministerie in Utrecht eiste een werkstraf van 60 uur, maar hij werd vrijgesproken.

Marc plaatste een advertentie met de titel ‘Gezonde nier aangeboden. Prijs: 50.000 euro’. Marc zag in juni 2013 een folder bij de huisarts liggen over orgaandonatie. “Marc wilde niet echt van zijn nier af. Het was meer een soort experiment. Hij was benieuwd hoeveel mensen erop zouden reageren”, vertelt zijn advocaat aan RTL Nieuws.

De politie kwam Marc direct nadat hij de advertentie plaatste opzoeken. Pas sinds deze maand weet hij van de rechtszaak. “Heel raar dat het nu pas tot een zaak komt”, stelt zijn advocaat.

Het verkopen van je eigen organen is verboden in Nederland. De advocaat zegt dat haar cliënt niet in geldnood zat en ook niet de noodzaak had de nier echt af te staan. “Hij wilde eens kijken wat voor gekken op zo’n advertentie zouden afkomen. Hij is nieuwsgierig van aard”, zei zijn advocaat tegen het AD.

Organen aanbieden via Marktplaats of sociale media gebeurt al een tijd. Tijdens de crisis stonden er regelmatig organen aangeboden door mensen die in geldnood kwamen. Prijzen schommelden tussen 50.000 en 80.000. Echt een orgaan verkopen in Nederland is lastig. Ziekenhuizen werken er niet aan mee.