Als mannen rode kleding dragen, komen ze agressiever over op andere mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Een man in een rood shirt wordt door andere mannen niet alleen sneller gezien als agressief, maar ook als dominant en boos. Vrouwen beschouwen een man in het rood niet als dominant, maar meer als bedreigend.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door vijftig mannen en vijftig vrouwen te confronteren met foto’s van verschillende mannen.

De proefpersonen kregen van elk individu meerdere malen dezelfde foto te zien. Met de computer werd alleen de kleur van het T-shirt van de mannen steeds aangepast: bijvoorbeeld van blauw naar groen naar rood.

De deelnemers aan het onderzoek moesten steeds opnieuw aangeven hoe dominant en agressief de mannen op de foto’s overkwamen. Ook moesten ze aangeven welke emoties ze zouden toeschrijven aan de mannen.

Als de mannen in een rood T-shirt werden afgebeeld, riep dat bij vrijwel alle deelnemers vooral associaties met agressiviteit op.

Volgens hoofdonderzoeker Rob Barton van Durham University is die associatie in de loop van de evolutie mogelijk ontstaan, omdat de kleur rood ook in de natuur vaak op gevaar wijst. Zo hebben sommige giftige kikkers en gifslangen een felrode huid.

De nieuwe bevindingen bewijzen volgens Barton dat het in sommige sociale situaties niet verstandig is om rode kleding te dragen.

“Denk bijvoorbeeld aan sollicitatiegesprekken”, zegt hij op nieuwssite ScienceDaily. “Soms kan het weliswaar een voordeel zijn om agressief over te komen, maar in een functie waar het draait om een goede samenwerking met anderen is die uitstraling misschien een nadeel.”