Het gedwongen huwelijk van de 17-jarige, Tsjechische Kheda Goilabiyeva met een 47-jarige, al getrouwde politiechef, die dreigde haar te kidnappen als ze nee zei, heeft voor enorm veel ophef gezorgd op sociale media.

Hoewel het arme kind tot drie keer toe heeft geprobeerd onder het huwelijk uit te komen, kon zij uiteindelijk niet anders dan instemmen. De politiechef zei dat als zij of haar ouders weigerden, daar nare consequenties aan zouden zitten en hij haar onder meer zou kidnappen.

De twee trouwden in het Russische Grozny, waar het huwelijk verdedigd werd door een Russische commissaris kinderrechten. Met een jong meisje trouwen zou logisch zijn, omdat Europese vrouwen al op hun 27e ‘verschrompelen’ door rimpels, aldus commissaris Pavel Astakhov.

In reactie op zijn bizarre opmerking, besloten jonge, Russische vrouwen massaal selfies te instagrammen met de hashtag #WrinkledWoman. Op de foto’s drukken ze hun gezicht in elkaar om rimpels ‘te maken’. In veel van de posts wordt sarcastisch de groeten gedaan aan Astakhov.

De actie maakt veel los, ook bij hoogwaardigheidsbekleders, maar daar heeft Kheda voorlopig niets aan. Het is te hopen dat er snel iets in de wetgeving verandert en dat het huwelijk ontbonden kan worden.