Mannen dragen sluiers en vrouwen mogen meerdere sekspartners voor het huwelijk hebben. Het Afrikaanse berbervolk Toeareg interpreteert de islam iets anders dan geloofsgenoten in de rest van de wereld. De vraag is alleen voor hoelang nog.
Al eeuwen trekken Toeareg-stammen met hun kamelen door de Sahara. Achter hun, op het eerste gezicht primitieve, bestaan ligt echter een levensstijl die een stuk progressiever is dan in het Westen. Ondanks dat ze de islam aanhangen, volgens Daily Mail.
Zo houden vrouwen bij een scheiding al hun bezittingen en mogen ze meerdere sekspartners hebben. Ze verwelkomen een man in hun tent waar ook de rest van de familie slaapt. Bij deze nachtelijke contacten knijpen familieleden een oogje dicht, ook als de volgende avond weer een andere heer voor de tent staat.
Mannen dragen vanaf hun pubertijd sluiers in gezelschap van andere vrouwen, behalve voor hun echtgenoot of vriendin. Zij worden ook wel 'de blauwe mannen van de Sahara' genoemd, vanwege de blauwe doek voor hun gezicht.
Fotografe Henrietta Butler is al sinds 2001 gefascineerd door de Toeareg. Zij vroeg zich af waarom vrouwen hun gezicht niet hoeven te bedekken. Het antwoord van de stam bleek simpel: ,,Vrouwen zijn schitterend. We willen hun gezicht zien!''
Vrouwen zorgen niet alleen voor het eten en de kinderen. Ze bezitten het huis en de dieren. Ook scheidingen zijn niet ongebruikelijk. Vaak ligt het initiatief voor een scheiding bij de vrouw die zowel de dieren als de tent krijgt. Een huwelijksbreuk betekent overigens geen aantasting van de familie-eer. Sterker nog, het is reden voor een groot feest om iedereen te laten weten dat de vrouw weer beschikbaar is.
Toch vraagt fotografe Butler zich af hoelang de Toeareg nog zo kan leven. De stammen in het zuidwesten van Liberia worden bedreigd door de terreurbeweging IS, terwijl de Toeareg in Mali, Niger en het noorden van Nigeria de opkomst vreest van de radicaal islamitische sekte Boko Haram.
,,Steeds meer vrouwen beginnen een hoofddoek te dragen. Ik word daar heel verdrietig van,'' zegt Butler. ,,Aan de andere kant, dit is een heel trots volk dat zich superieur voelt ten opzichte van anderen. Dus wellicht is er hoop dat ze zo kunnen blijven leven.''