Alleenstaande vrouwen krijgen bij de helft van de Nederlandse ziekenhuizen geen ivf-behandeling, als ze daarom vragen, zo blijkt uit een inventarisatie van maandblad Opzij. Maar volgens de richtlijn van gynaecologen mogen single vrouwen helemaal niet bij voorbaat uitgesloten worden van vruchtbaarheidsbehandelingen, schrijft de Volkskrant.

Enkele jaren geleden nog weigerde het VUmc ivf bij singles uit te voeren, vanwege de christelijke grondslag van het ziekenhuis. Een woordvoerder zegt dat dit beleid inmiddels achterhaald is, maar dat single vrouwen uit praktische overwegingen daarvoor worden doorverwezen naar het AMC. ”Dat heeft een spermabank en de nodige psychologische counselling.”

Het Radboud umc in Nijmegen is een van de 19 ziekenhuizen (van de 39 die zijn onderzocht) die alleenstaanden geen ivf aanbiedt. ”We zijn ons ervan bewust dat dit niet meer past bij deze tijd”, laat een woordvoerster weten. ”We zijn in gesprek om te bepalen hoe we het proces in de nabije toekomst kunnen gaan inrichten.”

De reden dat ziekenhuizen ivf bij singles weigeren, is waarschijnlijk dat ze alleenstaand ouderschap niet goed vinden voor een kind. Het wordt niet hardop gezegd, maar het speelt op de achtergrond wel degelijk mee, zegt bijvoorbeeld directeur Rien Crooij van Medisch Centrum Kinderwens in Opzij: ”Sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze.”

Er is echter geen enkel onderzoek dat aantoont dat dit ook daadwerkelijk zo is. Toch worden alleenstaande vrouwen, ook in ziekenhuizen waar ze wel een ivf-behandeling kunnen krijgen, veel uitgebreider gescreend dan koppels. Bart Fauser, hoogleraar gynaecologie bij UMC Utrecht, stelde voor om paren ook aan een screening te onderwerpen. Hij kreeg veel kritiek. ”Dat zou te veel ingaan tegen de autonomie om zelf te mogen beslissen over het krijgen van kinderen.”