Een Amerikaanse biochemicus denkt een manier te hebben gevonden om autisme te genezen. Het draait volgens haar allemaal om mononatriumglutamaat (MSG) of E621. De smaakversterker wordt niet alleen gebruikt in de Chinese keuken, maar zit inmiddels in 5 procent van al het bewerkte voedsel, vaak zonder dat we het weten. In slechts 1 procent van de gevallen staat het ingrediënt daadwerkelijk op het etiket vermeld.
Als je smaakversterker, soja-eiwit, wei-eiwit, pectine of maïszetmeel op de verpakking ziet staan, consumeer je in feite MSG, aldus dr. Katherine Reid. Bekijk hier een overzicht van de vele verschillende manieren waarop MSG of E621 op de verpakking van levensmiddelen wordt vermeld.
Volgens Reid zijn veel ontwikkelingsstoornissen zoals autisme mogelijk gelinkt aan de inname van glutamaat. “We hebben glutamaatreceptoren in ons lichaam en 50 procent van ons zenuwstelsel wordt gestimuleerd door glutamaat, dus er is een gedoseerde hoeveelheid nodig om te functioneren,” vertelde Reid. “Het draait allemaal om balans. Er zijn ontzettend veel wetenschappelijke studies die vele ziektes in verband brengen met een onbalans in de verhouding glutamaat tot neurotransmitters in het menselijk lichaam. Het gaat daarbij niet alleen om autisme, maar een aantal verschillende neurologische aandoeningen – er is een connectie met deze onbalans.”
Volgens de San Francisco Chronicle is er geen wetenschappelijk bewijs voor de beweringen van Reid. Twee artsen zeggen in de krant dat dergelijke onderzoeken naar MSG niet bestaan. Neem nu Brooke, de 7-jarige dochter van Reid. Toen ze twee jaar oud was vertoonde ze tekenen van autisme: woede-uitbarstingen, repetitief gedrag, communicatieproblemen en spijsverteringsproblemen.
Reid nam eerst het dieet onder de loep. Ze dacht dat gluten en zuivelproducten de boosdoener waren, tot ze las over mononatriumglutamaat en de rol ervan in ons lichaam. Bij een teveel van deze smaakversterker raakt het zenuwstelsel verstoord. Ze ontdekte ook dat glutamine in E621 die onbalans kan versterken.
Ze gaf Brooke alleen nog maar voedsel zonder E621 en sindsdien zijn de symptomen ‘geheel verdwenen’. De smaakversterker wordt tegenwoordig zelfs al gevonden in tandpasta.
“Ik probeerde het bij haar en bij mezelf. Brooke begon beter te communiceren en te praten. Ze werd socialer en haar repetitieve gedrag verdween al snel nadat we waren begonnen met het nieuwe dieet,” legde Reid uit. “Ik voelde me ook een stuk gezonder. Ik had minder last van hoofdpijn en allergieën.”
Reid zegt dat 74 van de 75 autistische kinderen waar ze mee heeft gewerkt verbeteringen lieten zien na de dieetverandering. Ze hoopt dat haar ervaringen invloed zullen hebben op de manier waarop we aankijken tegen autisme.
Filmpje