Als donderdag in China een van de grootste militaire parades gehouden wordt, moet alles goed gaan. Om de lucht vogelvrij te maken, zet het leger daarom een bijzonder wapen in: vijf resusapen.

Tijdens de parade op het Tiananmenplein in Peking geven tweehonderd vliegtuigen een show boven de hoofdstad. Er doen 12.000 militairen mee aan de parade. De parade wordt bijgewoond door hoge partijfunctionarissen en buitenlandse gasten, onder wie de Russische president Poetin.

De resusapen zijn de afgelopen maanden getraind om de vogels te verdrijven en hun nesten te vernietigen, meldt The Guardian. De 'antivogelspecialist' van het leger: "Geen mens kan even in een dertig meter hoge boom klimmen, de nesten met kogels vernietigen is lastig en een waterkanon tegen vogels inzetten, is zonde van het water."

De luchtmacht gebruikt mannetjesapen, want de ervaring heeft geleerd dat vrouwtjes luier zijn. De methode is volgens de woordvoerder goedkoop en zeer effectief. In en rond Peking komen veel vogels voor die dikwijls een gevaar voor de luchtvaart betekenen.