Op het Indonesische eiland Java wordt een nieuwe regel ingevoerd om seks tussen ongetrouwde stellen aan banden te leggen. Jongeren die na 21.00 uur met elkaar daten moeten van de lokale autoriteiten verplicht trouwen.

Volgens een bestuurder is de regel bedoeld om de eer van jonge vrouwen en hun ouders in de Javaanse provincie Purwakarta te beschermen. De Indonesische politie zal het verbod op nachtelijke afspraakjes gaan handhaven met onaangekondigde controles.

"Dit soort rare regelgeving zien we de laatste tijd steeds meer in IndonesiŽ", zegt correspondent Michel Maas. "Het zijn vaak eigengereide lokale politici die dit soort wetten doorvoeren. De regering treedt er maar weinig tegen op."

De lokale autoriteiten zeggen dat het beleid een reactie is op het toenemende aantal zwangerschappen onder ongetrouwde vrouwen.

Volgens Maas willen de bestuurders vooral laten zien hoe islamitisch ze zijn. "De bevolking op dit deel van Java is sowieso erg religieus en conservatief, dus die vindt het prima."

De nieuwe regel wordt naar verwachting in september doorgevoerd. "Dat lijkt wel te gaan lukken", zegt Maas. "Maar misschien dat er nog een actiegroep opstaat om deze vreemde wet tegen te houden."