Door overbevissing en klimaatverandering neemt de kwallenpopulatie snel toe. Dit zorgt voor problemen bij het toerisme en de visserij. Maar de Japanse student Yurii Kasao ziet hierin een kans. Hij gebruikt kwallen als grondstof voor een duurzaam alternatief voor koeienleer.
Kwallen staan in Aziatische landen weliswaar op de menukaart, maar tegen de huidige groei van de populatie valt niet op te eten. Yuri Kasao: „Kwallen als afval dumpen vind ik misbruik van natuurlijke hulpbronnen. Kwallenleer kan worden gesneden, genaaid en omgevormd net als koeienleer. Alle materialen die ik gebruik voor het leer zijn biologisch geproduceerd en afbreekbaar.”

Yiri Kasao ontwikkelde zijn nieuwe leersoort met de hulp van SustainRCA, een Brits centrum voor creatieve en duurzame innovatie. Het materiaal kan gebruikt worden voor accessoires, tassen en andere producten die we nu uit koeienleer maken. Hiermee roept Kasao de vraag op of we traditioneel leer nog nodig hebben.

„Kwallen worden al eeuwen gebruikt in de Aziatische keuken. De structuur is uniek en heeft normaal gesproken geen smaak. Ze worden meestal gemarineerd met sesamolie, sojasaus en geserveerd met groenten als salade. In Japan worden kwallen ook gebruikt in sushi.

Maar door het uitdijen van de kwallenpopulatie moeten er bijvoorbeeld toeristenstranden worden gesloten. Daarnaast is de overpopulatie een ramp voor de visserij. Er is zelfs al een schip gezonken door het enorme gewicht van kwallen in een visnet dat werd opgehesen.”

Tot nu toe werden kwallen niet alleen gedumpt, er is zelfs een kwallenshredder ontwikkeld voor gebruik in de oceaan. Maar Yurii Kasao vindt dat geen oplossing. „Als iets in overvloed aanwezig is, kun je het gebruiken als gratis grondstof. Met kwallenleer controleren we de kwallenstand en we hebben een oplossing voor de milieuschade die de giftige stoffen bij de productie van traditioneel leer veroorzaken.”

Bekijk de tas van kwallenleer die Yurii Kasao ontwierp.