Een ontelbaar aantal hechtingen en evenveel nietjes zitten in zijn gehavende hoofd, maar daar zal niemand de 26-jarige Chase Dellwo over horen klagen. De jonge Amerikaan die zaterdag plotseling oog in oog stond met een grizzlybeer, dankt zijn leven aan een artikel in een tijdschrift.

Het scheelde niet veel, of Chase Dellwo (foto) zou niet meer zijn geweest. De jongeman stond afgelopen zaterdag ineens tegenover een volwassen grizzlybeer in de bossen ten noordwesten van het plaatsje Choteau in de staat Montana. Hij was daar op jacht samen met zijn 30-jarige broer.

De mannen gingen een paar minuten ieder hun eigen weg, toen er vanuit het niets een beer verscheen aan de 26-jarige man. Het gigantische beest ging direct in de aanval, zette zijn tanden in zijn rechterbeen en schudde hem heen en weer.

Het was op dat moment dat Dellwo zich naar eigen zeggen een artikel herinnerde dat hij lange tijd geleden van zijn oma kreeg. "Daarin stond dat grote dieren slechte kokhalsreflexen hebben. Dus stak ik mijn rechterarm razendsnel in zijn keel."

De beer schrok daar (inderdaad) zo erg van dat hij razendsnel de benen nam. Dellwo - nog hevig gedesoriŽnteerd door pijn en bloedverlies - vond zijn broer terug en werd razendsnel naar het ziekenhuis gebracht. Daar toonde hij zich gisteren niet rancuneus tegenover de beer: "Ik wil dat iedereen zich realiseert dat de beer geen blaam treft", zei hij in de Great Falls Tribune. "Die was net zo bang als ik was."