De vondst van een kruising tussen een grizzly en een ijsbeer werpt opnieuw de vraag op of de ijsbeer de klimaatverandering zal overleven. De grizzlybeer lijkt de sterkste papieren te hebben. De ijsbeer zakt mogelijk definitief door het ijs.

Onlangs werd opnieuw een opvallende beer aangetroffen in Noord-Canada. Het beest heeft kenmerken van een grizzlybeer, maar ook van een ijsbeer. Op het eerste oog lijkt het door een jager geschoten beest op een ijsbeer, maar dan wel met de bruine poten en grote klauwen van zijn bruine soortgenoot. Ook zijn hoofd heeft veel weg van dat van een grizzlybeer.

De vondst is niet uniek te noemen. Er worden steeds vaker ijsgrizzly's waargenomen. Dit komt omdat grizzlyberen steeds verder naar het noorden trekken omdat hun eigen leefgebieden steeds warmer worden. De ijsberen op hun beurt blijven steeds langer op de vaste wal aan de kustlijn omdat de ijsvlaktes waar ze normaal jagen steeds kleiner worden. Op die manier komen de beren elkaar vaker tegen, met alle gevolgen van dien.

Volgens berenexpert Chris Servheen zal het fenomeen steeds vaker te zien zijn. ,,Door de combinatie van warmere temperaturen en de toegenomen groei van vegetatie zal er een steeds grotere overlap zijn tussen de leefgebieden. We zagen dat vroeger veel minder gebeuren dan nu en het zal alleen maar toenemen.''

Volgens Servheen hebben de beren zelf geen enkele moeite met de opvallende kruisbestuiving. ,,Ze zijn genetisch praktisch gelijk, dus mannetjes van beide soorten zullen zich aangetrokken voelen tot vrouwtjes.'' IJsberen zijn een gevolg van de evolutie van bruine beren, ongeveer 150.000 jaar geleden. De twee soorten zijn nauw aan elkaar verwant. Volgens deskundigen is de kans groot dat ijsberen uiteindelijk niet overleven door de gevolgen van de klimaatverandering.
Foto