Het zijn lange, saaie avonden daar op de Zuidpool. Om er een beetje sfeer in te brengen, pakken de wetenschappers er kennelijk graag een paar drankjes bij. Maar dat dreigt nu uit de hand te lopen. De keurige onderzoekers verschijnen onder invloed op hun werk, tonen met alle plezier hun edele delen of beginnen te vechten, blijkt uit een auditrapport van de National Science Foundation.
De Amerikaanse overheidsorganisatie wil nu blaastesten opsturen naar het continent om zo geheelonthouding af te dwingen, maar daar zitten heel wat haken en ogen aan. De onderzoekers op Antarctica leven in een niemandsland: er zijn geen rechters of politie-agenten om de orde te handhaven en de alcoholtests af te nemen. Bovendien staan de Poolstations op een hoogvlakte wat het moeilijk maakt om de tests te kalibreren.
Maar er is meer aan de hand op de Zuidpool. De wetenschappers en de andere medewerkers kunnen het totaal niet met elkaar vinden. ”Er is een grote cultuurclash tussen de beide groepen,” vertelt de voormalige technicus in het gebied Philip Broughton. ”De wetenschappers kunnen in principe alles maken. Er zijn geen consequenties voor wat ze daar allemaal uitspoken.”
Een controleur ontdekte hoe een onderzoeker zijn eigen bier brouwde in het laboratorium, iets wat ten strengste verboden is. De man werd naar huis gestuurd, maar behield wel zijn baan. Onderzoeksstation McMurdo herbergt zo’n duizend mensen tijdens het drukke zomerseizoen. In het South Pole Station werken zo’n 150 mensen.