Chocoladeliefhebbers: het is zover. Onderzoekers hebben een medicinale chocolade ontwikkeld. De chocola is zo gezond dat ze als medicijn gezien wordt. Dat beweert fabrikant Kuka Xoco, een bedrijf uit de Amerikaanse stad Boston.
Gregory Aharonian, hoofdwetenschapper van het bedrijf, stelde op het World Chocolate Forum de ‘nieuwe’ chocolade voor. Het bedrijf claimt chocolade te hebben ontwikkeld met een chocoladepercentage van 85%, die slechts 35% vet en geen suiker bevat. Om de bittere smaak van de cacao te neutraliseren maakt het bedrijf, in tegenstelling tot andere producenten, geen gebruik van suiker of vetten, maar van een plantenextract uit de Andes. Door de schadelijke ingrediënten suiker en vet te minimaliseren zou de ‘medicinale’ werking van chocolade volop tot zijn recht komen. De positieve gezondheidseffecten van chocolade zouden te wijten zijn aan de hoge concentratie antioxidanten en mineralen.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Bij het interpreteren van dit nieuws dienen we ons enerzijds de vraag te stellen wat de bewezen gezondheidseffecten zijn van chocolade en anderzijds in welke mate deze chocolade verschilt van de chocolades die reeds op de markt zijn.
Het eten van chocolade wordt in verband gebracht met een lager risico op kanker en hart- en vaatziekten. Deze positieve gezondheidseffecten zouden te wijten zijn aan de aanwezige flavonolen, een groep van antioxidanten die weefselschade voorkomen. De concentratie flavonolen in chocolade wordt bepaald door het percentage cacao en het productieproces. Bittere en extra bittere chocolade, met een hoog cacaopercentage, bevat de hoogste concentratie. Door het productieproces kan een aanzienlijk deel van de flavonolen verloren gaan. Dit verlies kan vermeden worden door gebruik te maken van rauwe cacaobonen.
In welke mate chocolade effectief leidt tot een daling van het risico op kanker en hart- en vaatziekten is niet duidelijk. Wel heeft EFSA (European Food and Safety organisation) in 2012 een claim goedgekeurd die stelt dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram extra bittere chocolade of chocolade gemaakt van rauwe cacao, of 2,5 gram rauw cacaopoeder.
De ingrediënten van de ‘medicinale’ chocolade zijn cacaomassa (85%), cacaoboter (15%), zout, vanille, glucose, stevia en cocathee-extract. Cacaomassa en -boter vormen de basisingrediënten van elke chocolade. Deze ‘medicinale’ chocolade heeft een hoog cacaopercentage, maar het is niet hoger dan de extra bittere en bittere chocolades die reeds op de markt zijn. Hetzelfde geldt voor het vetpercentage, dat 35% bedraagt en vergelijkbaar is met bestaande chocolades.
Daarnaast worden aan chocolade suiker en eventuele smaakstoffen zoals vanille toegevoegd om de smaak te verbeteren. Het bedrijf beschouwt suiker als het nieuwe gif en heeft dit vervangen door stevia. Ook in dit opzicht zijn ze niet uniek. Er bestaat in België ondertussen een uitgebreid gamma van chocolades gezoet met stevia of andere zoetstoffen. Bovendien brengt een ‘aanbevolen dagelijkse portie’ van 10 gram bittere chocolade slechts 3 gram suiker aan.
Ten slotte wordt om de bittere smaak te maskeren en voor een betere kleur gebruikt gemaakt van een plantenextract uit de Andes, zijnde coca. Pittig detail is dat de handel in cocabladeren verboden is (uitzondering hierop vormt het gebruik in het bekende drankje en medicinaal gebruik). Daarnaast is het gebruik van alle onderdelen van de cocaplant, puur of als extract, in voedingsmiddelen in België verboden.