Nederlandse regenwormen veroorzaken commotie op het Duitse eiland Rgen. In 2009 werden 200.000 'Dutch nightcrawlers' gemporteerd om een voetbalveldje te verbeteren, maar ze maakten het probleem alleen maar erger.

De drainage van het gerenoveerde voetbalveld werkte niet, waardoor er plassen bleven staan. Het gewroet in de aarde door regenwormen zou dat wel verhelpen, redeneerde men, en dus werd er voor 7000 euro aan Nederlandse wormen ingekocht.

De situatie verergerde. Niet alleen bleven de plassen staan, nu werd het veld ook nog eens onbespeelbaar door de wormenhoopjes, die de grasmat oneffen en glibberig maakten.
Het voetbalveld is te glad en hobbelig om te spelen DPA

Afgelopen zomer besloot de gemeenteraad dat de wormen met een lokmiddel uit het veld gehaald moesten worden om elders te worden uitgezet. Prijskaartje voor die remedie: 19.500 euro.

De burgemeester, die dat idee toen al buitenproportioneel noemde, heeft vandaag besloten die oplossing niet te gebruiken. Een reden werd niet bekendgemaakt, maar mogelijk heeft meegespeeld dat Rgen al twee keer is genoemd in een zwartboek over belastingverspilling: de eerste keer toen de dieren hun werk niet bleken te doen, de tweede keer toen besloten werd de dieren weg te lokken.

Of er nu gewerkt wordt aan een minder kostbare oplossing, zei de burgemeester niet.