Voor een dag in november is het behoorlijk warm buiten. Fijn voor ons, maar minder fijn voor het Belgische biertje lambiek. De productie ligt stil vanwege de warme nachten.

Voor lambiekbier wordt geen puur gist gebruikt maar moet het bier ‘natuurlijk gisten’. Dat kan alleen als het bier een nachtje kan afkoelen in de buitenlucht. Om dat voor elkaar te krijgen moet de nachttemperatuur dalen van de huidige 14 graden naar maximaal 5 graden. Tot die tijd ligt de productie van het bier stil.

Jean van Roy, brouwer van lambiek, wijt de warme nachten aan klimaatverandering: “Mijn grootvader begon 50 jaar geleden het brouwseizoen rond 15 oktober en sloot het af rond eind april. Nu begint het seizoen pas eind oktober en eindigt het al begin april. Dat betekent dat we ruim een maand minder tijd hebben om dezelfde hoeveelheid bier te brouwen.”

"Als het aantal warme nachten in het najaar toeneemt dan komt de productie van lambiekbier in gevaar"

Betekent de opwarming van de aarde het einde van lambiekbier? “Nee”, zegt Van Roy. “Lambiekbrouwerijen hebben een zeer kleine productie ten opzichte van andere brouwerijen dus we kunnen ook in een kortere periode dan 50 jaar geleden ons bier brouwen”. Toch is er ook een grens. Van Roy: “Als de productieperiode door toenemende warme nachten in het najaar in de toekomst nog korter wordt dan nu al het geval is, dan wordt het wel een probleem”.