Twee mannetjes of twee vrouwtjes, en dan in het rood en groen: in Oostenrijk staan sinds dit jaar 'holebi-stoplichten'. Maar in één stad moeten ze weer weg. "Ik vind het compleet onnodig."

Speciaal voor het Songfestival waren in mei dit jaar tientallen verkeerslichten in de Oostenrijkse hoofdstad aangepast. Voetgangers in het centrum werden begeleid door twee mannen- of vrouwensymbooltjes die meldden of het veilig is om over te steken of niet.

Maar toen duizenden mensen een petitie ondertekenden voor het behoud van de stoplichten, werden de homolichten een blijvertje. Sterker nog: ook in de Oostenrijkse stad Linz, Salzburg en München werden de verkeerslichten geplaatst.

Maar nu zijn de verkeerslichten tóch verwijderd in Linz, onder grote druk van de rechtse Vrijheidspartij. "Verkeerslichten zijn voor het verkeer, niet om ons advies te geven hoe we ons leven zouden moeten leiden", zegt partijvoorzitter Markus Hein van de partij tegen BBC. Hein noemt de symbolen in de verkeerslichten 'compleet overbodig' en zegt dat homorechten in Oostenrijk al zijn verbeterd.

Een politicus van een partij die het idee van de verkeerslichten in mei ondersteunde, vindt het 'beschamend'. "De stad zet hiermee een stap achteruit."
Foto