De aankomende editie van de Canal Parade in Amsterdam krijgt voor het eerst een boot voor oudere homo's, lesbiŽnnes, biseksuelen en transgenders van 75 jaar en ouder. Dat is nooit eerder gelukt omdat het een moeilijk bereikbare doelgroep is, zegt Manon Linschoten, hoofdorganisator van het project.
Er gaan vijfentwintig ouderen mee aan boord die in een zorginstelling in de regio wonen. Dat brengt enkele logistieke moeilijkheden met zich mee. ,,Voor mensen van hun leeftijd is het moeilijk de tocht helemaal vol te houden", legt Linschoten uit. Daarbij hebben zij ook nog professionele ondersteuning nodig.

In samenwerking met de deelnemende zorginstellingen is daarom een aangepaste boot ontwikkeld waarop de nodige zorg geleverd kan worden. Dat levert in feite een soort drijvende zorginstelling op, compleet met deskundig personeel. ,,Behalve de 75-plussers varen ook vijftien verpleegkundigen, dokters en ander verplegend personeel mee", vertelt Linschoten. ,,Ik heb jaren ervaring met organiseren van Gay Pride-boten, de zorginstellingen kunnen de zorg leveren."

Volgens Linschoten zal het medische aspect van de boottocht geen gÍnante situaties opleveren. ,,Dat wordt goed afgeschermd. Het is niet van buitenaf zichtbaar als iemand op het toilet geholpen wordt of verpleegd wordt."

De ouderen zitten op een verhoogd podium aan de voorkant van de boot, zodat zij het eerste zijn wat je ziet als ze onder de brug doorvaren. Om de veiligheid te garanderen, moeten keuzes gemaakt worden voor wat mogelijk is aan boord. ,,Er is bijvoorbeeld maar capaciteit voor maximaal twee rolstoelen. Daarom kunnen helaas niet alle ouderen mee. We hebben ook getwijfeld over een muziekinstallatie. Die komt er uiteindelijk wel met hits uit de jaren vijftig."

De oudste deelnemer is 85, vertelt Linschoten. Dat is niet zo heel oud en dat heeft volgens Linschoten te maken met het feit dat homo's, lesbiŽnnes, biseksuelen en transgenders van 70 jaar en ouder een relatief onzichtbare groep zijn. ,,Het gaat vaak om mensen die vroeger op de barricades hebben gestaan en die nog hebben meegemaakt dat je kon worden opgepakt vanwege je geaardheid en dat de politie invallen deed bij het COC, de belangenorganisatie. Velen van hen vinden het nu wel genoeg geweest en willen gewoon rustig oud zijn."

Toch willen de organisatoren, ouderenvereniging ANBO en het COC in hun samenwerkingsverband Roze 50 Plus, juist de allereerste voorvechters van seksuele diversiteit extra in het zonnetje zetten met de boot. ,,Zij hebben de roze lopers uitgerold voor de huidige generatie.''

De 'rimpelboot' vaart mee in de algemene stoet op 6 augustus. Eerder was er ook al een boot voor 50-plussers.
Foto