Sla is ruim drie keer zo slecht voor het milieu als bacon. Wie milieubewust wil leven, kan het eten van sommige gezonde groenten en fruit beter links laten liggen.

Wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit onderzochten de CO2-uitstoot bij de productie van duizend calorieën van verschillende voedingsmiddelen. En wat blijkt? Bij de teelt van 'gezond' sla komen veel meer broeikasgassen vrij dan bij de productie van het 'ongezonde' bacon.

"De hoeveelheid broeikasgassen is zelfs drie keer zo groot", zegt Carnegie-professor Paul Fischbeck. "Veel normale groenten vereisen per calorie meer grondstoffen dan je denkt. Vooral aubergine, selderij en komkommer komen slecht uit de bus, vergeleken met varkensvlees of kip."

Volgens het onderzoek heeft diëten, oftewel het eten van minder calorieën, een positief effect op het milieu. Dat zorgt voor circa 9 procent minder energie- en waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen.

Toch blijkt dat gezond voedsel, een mix van fruit, groenten, zuivel en vis, meer impact heeft op het milieu. Het kost meer energie en water en veroorzaakt meer CO2-uitstoot, ontdekten de onderzoekers, die daarbij keken naar zowel de productie als het transport, opslag en verkoop van eten.

"Er is een complexe relatie tussen voeding en het milieu", zegt onderzoeker Michelle Tom. "Wat gezond is voor ons, is niet altijd het beste voor het milieu. Makers van voedingsrichtlijnen moeten daar rekening mee houden."