Wat begon als een grappig bedoelde campagne van boeren met dieren in edelweiss-shirtjes is geŽindigd in een rel op een middelbare school in Gossau. In een reclamecampagne van boeren zijn dieren te zien die typisch Zwitserse shirtjes dragen met edelweissbloemetjes erop. De shirtjes zijn in no-time razend populair geworden, maar volgens een lerares op een school in Gossau staan de blauwe shirtjes voor racisme en nationalisme, ze heeft drie scholieren dan ook buitengewipt vanwege hun kleding.

Vrijdag liep het uit de hand in Gossau. Een groepje scholieren verscheen in de blauwe edelweiss-shirtjes in de klas, maar volgens de krant SonntagsBlick pikte hun lerares dat niet. Ze vond dat de scholieren zich racistisch uitlieten door in typische Zwitserse kleding in de klas te verschijnen. Volgens haar had het alleen als doel om buitenlandse klasgenoten te schofferen. De actie van de lerares is inmiddels landelijk nieuws in Zwitserland en veel medestanders lijkt ze niet te hebben.

Volgens een van de scholieren is het een schande. "Je mag wel in een sluier naar school komen, maar niet in een shirtje met edelweissbloemetjes. Het is belachelijk." De maker van de shirts, kledingfabrikant Therese Jenni uit Bern, doet in Le Temps ook een duit in het zakje. "Dit shirt staat voor folklore. Het is een grof schandaal dat er een politieke lading aan wordt gegeven."

De directie van de school in Gossau heeft ondertussen ook van zich laten horen en de lerares lijkt niet op veel bijval te hoeven rekenen. "Deze kleding botst helemaal niet met onze gedragsregels en de scholieren hadden dus niet uit de klas gezet mogen worden", zo klinkt het.