Wetenschappers hebben heel kleine plantenzaadjes gevonden in Amerika en Portugal. En ze zijn 110 tot 125 miljoen jaar oud.
Mark Beekhuis sprak één van de onderzoekers, Else Marie Friis. Ze is verbonden aan het Zweeds natuurhistorisch museum en de Yale-universiteit. De onderzoekers vonden de zaadjes bij toeval. Friis: “Sommige zaadjes zijn maar een halve millimeter in doorsnede. Als je ernaar gaat zoeken, zul je ze in het algemeen niet vinden.”
Een collega van Friis onderzocht een oude laag in de bodem en zag kleine zwarte dingetjes: “We kwamen erachter dat ze op plantenzaadjes van zo’n vijftig miljoen jaar oud leken. Maar de bodem waar ze in gevonden waren was zeker twee tot drie keer zo oud.”
Niet alleen de zaadjes zijn klein, ook de planten die daar uit groeiden moeten klein geweest zijn, met bloempjes van niet meer dan een paar millimeter. Helaas zullen we die bloemen nooit in levenden lijve zien. Volgens Friis zijn de zaadjes namelijk helemaal verkoold.
Om meer zaadjes te vinden zijn expedities opgezet in de VS, maar ook in Portugal en China. In China lukte dat nog niet, maar in Amerika en Portugal wel. In Nederland zoeken heeft volgens Friis geen zin: “110 miljoen jaar geleden stond de zeespiegel zo hoog, dat de landplantjes hier niet hebben gegroeid.”